Tietoa ja valokuvia Kempeleestä

Tietoa ja valokuvia Kempeleestä

Tälle sivulle on koottu linkkejä ja tietoa siitä, mistä löytyy vanhoja valokuvia ja muuta aineistoa Kempeleestä. Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Valokuvia vanhoista taloista

Valokuvia vanhoista taloista

Valokuvia vanhoista taloista Kempeleessä löytyy mm. seuraavista lähteistä:

  1. Ilmakuvia taloista löytyy kirjoista ”Kotiseutumme värikuvina : Kempele” sekä ”Kotiseutuni : Pohjois-Pohjanmaa”. Molemmat kirjat ovat Kempeleen pääkirjaston kotiseutukokoelmakaapissa luokassa 42. Pyydä kaapin avain tiskiltä. Kirjoja ei voi lainata, mutta kopioita voi ottaa kirjaston kopiokoneella.
  2. Vanhoja valokuvia rakennuksista, ihmisistä ja elämänmenosta yleensä on kirjassa ”Perinnealbumi : Pohjois-Pohjanmaa 1”. Löytyy kirjaston luokasta 92.8 PER, jos on lainassa, voit varata ilmaiseksi.
  3. Kempeleen kotiseutuarkisto (katso alempana kohta Arkistot ja arkistojen tietokannat).
  4. Katso kuvia myös tämän tiedonlähdeluettelon kirjallisuusluettelon kohteista sekä eri tietokannoista.
Vanha hirsitalo
Sohjanan asevelitalo

Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistietokannat

Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistietokannat

Linkkejä

Finna on tietokanta, jossa on aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista.

Kirjoita aloitussivun hakukenttään: Kempele. Voit kirjoittaa useampiakin hakusanoja, esim. Kempele historia, Kempele paikannimet, Kempele kirjailijat, Kempele koulut.

Kulttuurisampo. Mm. vanhoja ilmavalokuvia.

Kirjoita vasemmassa yläkulmassa olevaan Pikahaku-kenttään: Kempele.

Kirjastot ja kirjastojen tietokannat

Kirjastot ja kirjastojen tietokannat

Kempeleen kirjastossa (Zeppelin, 3. krs) on kotiseutukokoelma (ks. kuva). Siihen kuuluu aineistoa, jonka aiheena on Kempele tai jonka tekijä on kempeleläinen. Kokoelmassa on kirjoja, lehtiä, lehtileikkeitä, vuosikertomuksia, esitteitä ja äänitteitä.

Kaapissa on mm. vanhat paikallislehdet ja kempeleläisten kirjailijoiden romaaneja. Kysy kaapin avainta henkilökunnalta. Aineistoa ei voi lainata.

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjastossa on maakuntakokoelma (Oulun pääkirjasto, 3. krs.)

Lehtiartikkeleita löytyy artikkelitietokannoista Aleksi ja Arto. Niitä voi käyttää kirjaston ja koulujen tietokoneilla. Osa artikkeleista on netissä.

 (kokeile laittaa Aleksiin hakusanoihin aiheen lisäksi ilmaus: kokoteksti netissä.

Esimerkiksi näin: Kempele ja poliitikot ja kokoteksti netissä).

Jos artikkeliviitteessä ei ole nettilinkkiä, voit kokeilla kirjoittaa artikkelin nimen alkua Googleen, joskus nettiartikkeli löytyy sitä kautta. Jos artikkeli on julkaistu vain paperilehdessä, kirjasto neuvoo, mistä saat lehden käsiisi.

Kempeleestä kertovaa tietokirjallisuutta, suppea lista

Kempeleen pääkirjastossa (Zeppelin, 3. krs) lainaustiskin edessä olevalla kirjapöydällä on saatavana esitteitä ”Kirjallisuutta Kempeleestä ja Oulun seudulta.” Esitteessä on pitempi kirjallisuuslista.

Kirjasampo-nettisivustolta voit hakea kirjoja ja kirjailijoita hakusanalla Kempele.

Arkistot ja arkistojen tietokannat

Arkistot ja arkistojen tietokannat

Kempeleen kotiseutuarkiston sisältö on pääosin luetteloitu Arvi-tietokantaan. Yksittäisiä valokuvia ei vielä ole luetteloitu (tilanne 12/2016), mutta valokuvista ja niiden aiheista on olemassa manuaalisesti ylläpidetty mappi. Osa valokuvista on myös digitoitu.

Kotiseutuarkistossa on valokuvakokoelman lisäksi yksityishenkilöiden sekä järjestöjen asiapapereita sekä haastattelu- ja keruuaineistoa. Aineistoon liittyy käyttörajoituksia, esimerkiksi joitakin kuvia saa käyttää vain kuvaajan luvalla. Aineiston julkaisemiseen tarvitaan useimmiten lupa siltä henkilöltä tai järjestöltä, joka aineiston on luovuttanut kotiseutuarkistoon.

Kotiseutuarkistoa ei pääse selailemaan omatoimisesti. Jos tarvitset tietoa tietystä aiheesta, voit otta yhteyttä kunnan kirjasto- ja kulttuurijohtajaan.  

Kerro tiedonhakupyyntöä jättäessäsi aihe mahdollisimman tarkkaan. 

Kempeleen kunnanarkisto, ota yhteyttä kunnan tietopalvelusihteeriin.

Kansallisarkisto, Oulu.

Mm. Kempeleen seurakunnan arkisto (vanhempi osa), Kempeleen nimismiespiirin arkisto, Marttila (Kempele) virkatalon arkisto, Pääskylä (Kempele) virkatalon arkisto, Erkki Kerttulan arkisto, Filip Saalastin arkisto, Uno Wegeliuksen arkisto.

Kansallisarkiston digitaaliarkisto

Kirjoita vapaasanahakuun ”Kempele”.

Kartat

1600-luvun maakirjakarttoja löytyy Heikki Rantatupa historialliset kartat -portaalista. Kirjoita hakukenttään: Kempele.
Mm. kartta Kempeleestä vuodelta 1707, jossa maatalojen tilukset merkitty.

Kansanrunousarkisto

Kansanrunousarkiston Kempelettä koskeva vanha aineisto on kutakuinkin kattavasti julkaistu teoksessa Perinnettä Kempeleestä, katso tietokirjallisuusluettelo yllä.

Kotimaisten kielten keskus, Kotus

Klikkaa tekstiä Hae sivustolta, kirjoita hakukenttään: Kempele. Kotuksen sivuilta voi muun muassa ladata ja kuunnella murrenäytteen Kempeleen murteesta. Huomioi Kotuksen aineiston käyttösäännöt.

Museot ja museoiden tietokannat

Museot ja museoiden tietokannat

Kempeleen kotiseutumuseo, Kirkkotie 18. Auki kesäisin.

Historiatietoa alueesta yleisemmin: Pohjois-Pohjanmaan museo Oulussa.

Vanhoja valokuvia Kempeleestä Pohjois-Pohjanmaan museon Uuno Laukan kuva-arkistossa . Klikkaa kohtaa Haku, kirjoita hakukenttään: Kempele, klikkaa Hae.

Museoviraston verkkopalvelu, kuvakokoelmat

Muita tiedonlähteitä

Muita tiedonlähteitä

Kempeleen kunnan nettisivut ja kunnan matkailusivut.

Pyöräreittejä Kempeleessä löytyy kunnan nettisivuilta.

KirjastoVirma.fi -sivuilta löytyy Pohjoispohjalaista kulttuuriperintöä. Kirjoita hakusanaksi Kempele.

Historiallinen sanomalehtikirjasto sisältää digitoituja sanomalehtiä vuosilta 1771 – 1939. Kirjoita hakukenttään: Kempele. Voit valita kaikki lehdet tai tietyn lehden. Tuloksissa esiintyy paljon kirjoitusvirheitä, koska tietokoneohjelma ei ole osannut tulkita vanhojen lehtien suttuista painojälkeä.

Sota-arkiston valokuvakokoelma. Klikkaa aloitussivulla Suomen lippua. Hyväksy käyttöehdot. Kirjoita oikean yläkulman tekstihaku-kohtaan: Kempele. Kempeleestä on vain yksi kuva (tilanne 12/2016), mutta Oulusta satoja kuvia.

YLEn Elävä arkisto -nettipalvelusta voi etsiä Kempelettä koskevia televisio-ohjelmia. Kirjoita hakukenttään: Kempele. Esimerkiksi Eeli Aallon dokumentti kirjailija Anna-Leena Härkösen joulunvietosta lapsena 1977  ja Eeli Aallon dokumentti, jossa yksivuotias tuleva laulaja Saara Aalto viettää päivää mummolassa Kempeleessä vuonna 1988.

Musiikki: Kempeleläisiä bändejä voi yrittää etsiä Suuri Suomalainen Bändirekisteri -tietokannasta täällä. Suuri osa tietokannan bändeistä ei kuitenkaan toimi enää.

Agricola – Suomen historiaverkko on hyvä tiedonlähde historiatietoon yleensä.

Makupalat on hyvä linkkisivusto mihin tiedonhakuun tahansa.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö ja kotiseututyön edunvalvoja – maamme suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö.

Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry löytyy Facebookista.